Prostitutie & mensenhandel
Prostitutie is het tegen betaling ter beschikking stellen van het lichaam voor het seks.
Er bestaan grofweg twee zienswijzen op prostitutie. De eerste zienswijze is: Prostitutie is het oudste beroep ter wereld en is niet weg te denken uit onze maatschappij. Als er geen prostituees zijn dan gaan mannen verkrachten. De prostituee kiest zelf vrijwillig voor het beroep. Het is een normaal beroep.
De tweede zienswijze is: Prostitutie is géén gewoon beroep. Het verkopen van seksuele diensten is vernederend, ongelijkwaardig en gebaseerd op een ongezonde machtsrelatie. Mannen gaan niet meer verkrachten als er geen prostituees zijn.
Sinds 2000 is prostitutie in ons land gelegaliseerd maar onderzoek laat zien dat het een kwetsbaar beroep is (Farley, 2004). Daarnaast laat onderzoek zien dat mensenhandel een belangrijke rol speelt in de prostitutie. Legale prostitutie lijkt mensenhandel niet te voorkomen (van wijk, 2010) (Dettmeijer-vermeulen, 2017). Mensenhandel is het werven, vervoeren of verhandelen van mensen tegen hun wil, met als doel een of andere vorm van “seksuele” uitbuiting (Encyclo, 2019).
Bij Bright Fame zien we dat veel prostituees niet vrijwillig in de prostitutie terecht komen. Er zijn meerdere redenen waardoor mensen in de prostitutie terecht komen onder andere door:
- Armoede
- Onder druk van pooiers of loverboys
- Mensenhandel
- Misbruik in de kinderjaren
- Kwetsbaarheid
- Vanwege een verslaving, voor financiële middelen
Gevolgen van prostitutie:
We zien dat prostitutie veel nadelige gevolgen heeft voor de persoon in kwestie. Bij een groot aantal is er sprake van meerdere traumatische ervaringen of PTSS-klachten. Daarnaast hebben sommige prostituees last van soa`s of een verslaving. We zien ook dat een groot aantal niet zonder hulp kan stoppen met de prostitutie vanwege uitbuiting of druk van bijvoorbeeld hun pooier of familie.
Hoe nu verder?
Als Bright Fame willen we naast de vrouwen en mannen staan die in de prostitutie werken. We zijn ervan overtuigt dat het niemands droom was om prostituee te worden. We willen ze helpen om hun droom opnieuw te ontdekken en uit de prostitutie te stappen. Schouder aan schouder, van hart tot hart.
Hoe we dat doen kunt u lezen onder het kopje: Wat we doen.
Bronnen:
Encyclo, (2019) Geraadpleegd op 13-05-2019 via: https://www.encyclo.nl/begrip/prostitutie
Farley, M. (2004) “Bad for the Body, Bad for the Heart”: Prostitution Harms Women Even if Legalized or Decriminalized.
van Wijk, A. Nieuwenhuis, A. van Tuyn, D. van Ham, T. Kuppens J. & Ferwerda, H. (2010) Een onderzoek naar de prostitutiebranche in Amsterdam.
Dettmeijer-Vermeulen, C.E. Hageman, S.E. Kragten-Heerdink, S.L.J. (2017) Slachtoffermonitor mensenhandel 2012-2016.
Comensha, (2019) Geraadpleegd op 09-05-2019 via: https://www.comensha.nl/over-mensenhandel/