20 december 2023

Warmte tijdens de donkere dagen: “Jullie zijn als een familie voor mij”

Gepubliceerd op Revive.nl en geschreven door Thomas Fiege
Het zijn drukke dagen voor stichting Bright Fame. In de aanloop naar Kerst worden er volop cadeaus ingepakt en rondgebracht bij de vrouwen achter de ramen. Daarnaast worden er voorbereidingen getroffen voor een gezellige jaarafsluiting op 21 december en een kerstdiner op Kerstavond. Medewerkers van de organisatie streven hierbij naar topkwaliteit, en gelukkig biedt het nieuwe pand waar Bright Fame onlangs is ingetrokken tal van mogelijkheden.

“Ieder jaar brengen we cadeautjes bij de vrouwen achter de ramen,” vertelt Frits Rouvoet, “en ieder jaar proberen we ook echts iets speciaals te geven. Iets waar ze wat aan hebben. We hebben ooit een mooie badhanddoek gegeven, een badjas en een thermomok. Het leuke is dat we veel van de cadeautjes die we gaven terugzien in de kamers. En de cadeaus zorgen ervoor dat ze regelmatig aan ons denken. We kregen een keer een selfie van een vrouw toegestuurd waarop ze dronk uit een mok van ons waar “You are precious” op stond, in de badjas die ze het jaar ervoor van ons had gekregen.”

Dit jaar worden de cadeaus in het nieuwe pand van Bright Fame ingepakt, en er wordt bij het uitdelen ervan meteen reclame voor deze nieuwe plek gemaakt, die ook een fijne, warme plek moet zijn voor de vrouwen die werken op de Wallen. “We hadden een goede locatie, maar we moesten deze wel delen met een andere organisatie. Deze organisatie was eigenaar van het pand en wilde dit ook weer volledig gaan gebruiken. Dus moesten we logischerwijs vertrekken.”

Een nieuwe plek vinden bleek alleen nog niet zo makkelijk. Dat kwam niet alleen door krapte op de huurmarkt in Amsterdam, maar ook door weerstand uit de buurt. “We werden continu geweigerd vanwege onze doelgroep. In Nederland vinden we dat alles maar moet kunnen, maar we willen het niet bij ons in de straat. Zo zie je dat er best wel een stigma rust op de vrouwen en op prostitutie, terwijl wij in de negentien jaar dat we dit doen nog nooit een incident hebben meegemaakt.”

Bijna twee jaar duurde de zoektocht naar een pand. De datum waarop Bright Fame het oude pand moest verlaten kwam steeds dichterbij, en dus werd er flink gebeden voor een plek waar ze welkom zouden zijn en waar de vrouwen ook welkom zouden zijn. Op een dag werd Frits gebeld door een bedrijf. “Ik heb gehoord dat u op zoek bent naar een pand”, werd er gezegd. “Wij kunnen u helpen.” Voorzichtig vroeg Frits: “Wat gaat dat mij kosten?”
“Helemaal niets”, was het antwoord.

Alle wensen van Bright Fame werden geïnventariseerd en de volgende dag konden er al twee panden bezichtigd worden. Bij het zien van de tweede locatie werd de knoop meteen doorgehakt. “Dit past zo ongelofelijk goed bij ons!” Het pand is maar een paar minuten lopen vanuit de rosse buurt, maar toch rustig gelegen, weg van de toeristendrukte. Buren kwamen meteen een praatje maken en lieten merken dat Bright Fame en de vrouwen die zij dienen welkom zijn. Dit was een verademing volgens Frits, en een van de redenen waarom dit pand perfect bij de organisatie past.

“Daarnaast is het geen officieel kantoor, maar een plek waar je je thuis voelt.” En dat laatste is belangrijk, want het moet volgens Frits ook voor de vrouwen die werken in de prostitutie een thuis zijn. Een plek waar het gezellig is, waar ruimte is voor ontmoeting, verbinding en allerlei activiteiten. Vaak is dit het laagdrempelige startpunt voor een duurzame, waardevolle relatie.

“Er is geen afwijzing. We bieden een plek waar vrouwen kunnen, durven en willen praten. Op een vorige locatie merkten we al dat ze vaak gewoon even binnen kwamen lopen voor een kopje koffie en een praatje.” Die relatie is heel belangrijk voor de vrouwen. Verschillende keren hoorden Frits en zijn team dat vrouwen hun vrienden en familie over hen hadden verteld.

Op de oude locatie was het creëren van een plek waar vrouwen zich welkom voelen dus al goed gelukt. Dit kregen Frits en zijn team ook regelmatig te horen. Maar met de nieuwe locatie, die groter en gezelliger is, en helemaal naar eigen wens en smaak ingericht kan worden, gaat het nog beter worden. Activiteiten zullen hier voortgezet worden en afhankelijk van het aanbod verder uitgebreid. Bright Fame organiseert onder andere Bijbelstudies, creatieve avonden, cursussen en workshops en ook een soepdag, waarop vrouwen kunnen komen eten en mogen helpen bij het bereiden van de soep.

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor Kerst in volle gang en wordt het kantoor van Bright Fame versiert voor een gezellige viering en afsluiting van het jaar met de vrouwen en het team, en een kerstdiner op Kerstavond. Hiermee brengt de organisatie licht en warmte tijdens de donkere dagen en een einde aan eenzaamheid in de levens van de vrouwen. “Vorig jaar zei een van hen met tranen in de ogen: ‘Dat jullie dit voor ons doen… Ik ben zo blij dat ik jullie hier heb. Jullie zijn als familie voor mij.’”

“We willen het gewoon echt goed doen”, zegt Frits over het Kerstdiner volgende week. “Het moet ook uitstraling hebben.” Hier zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden. Deze komen boven op de kosten die de verhuizing met zich meebrengen. Frits wil daarom bij uitzondering iedereen vragen na te denken over het doen van een Kerstgift aan Bright Fame. Dat kan via de donatiebutton hieronder.

Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie