6 juli 2020

TERUG NAAR NORMAAL IS VOOR VEEL VROUWEN TERUG NAAR ABNORMAAL

By Frits Rouvoet on Jul 05, 2020 07:40 pm

Lege ramen op de wallen zoals we dat nooit hadden verwacht
15 maart na de mededeling van onze minister-president Rutte die ons een intelligente lockdown bracht, veranderde ontzettend veel in Nederland voor iedereen. Diezelfde avond regende het vragen van vrouwen via WhatsApp. Dit ging echt de gehele periode door tot nu aan toe.
De volgende dag zaten we als team om tafel en bespraken hoe te gaan reageren op de omstandigheden. Vele telefoontjes werden gepleegd o.a. met de gemeente Amsterdam die ontzettend snel was met het aanbieden van een uitkering voor de vrouwen. Het was duidelijk dat wij op kantoor aanwezig zouden blijven. God heeft ons daar geroepen en geplaatst en we mochten door gaan met maatschappelijk werk.
In drie weken tijd kwamen er zo’n 150 vrouwen langs om een uitkering aan te vragen, om te kunnen praten over hun situaties, hun verhalen vanuit hun verleden te delen en ook nog heel veel ander administratief werk wat voor hen uitgezocht en geregeld moest worden.
De inloopruimte bij ons kantoor

In het kielzog van deze vrouwen kwam er nog een vijftigtal andere vrouwen met hun vragen en administratie. Veel contracten voor de huur van appartementen bleken niet in orde en sommige vrouwen werden gepusht om de volledige huur te betalen door maar op een sekssite te adverteren of te frauderen door maar een eenmalige toeslag aan te vragen waar ze geen recht op hadden en die zij dus later terug zouden moeten betalen plus een flinke boete.

Om de vrouwen te informeren naar aanleiding van de persconferenties die door onze MP en het RIVM werden gegeven legden we een emailbestand aan om hen elke keer in het Engels een update te kunnen geven. Ook gaven wij in deze mails aan wat hun huurrechten zijn en hoe te reageren wanneer een verhuurder begint te pushen.
Met dat we meer ruimte in het kantoor kregen, konden we ook met een paar mensen meer werken en zo konden we ook direct reageren na de persconferentie van onze MP Rutte dat de sekswerkers pas per 1 september weer aan het werk mochten gaan. Ook die dag daarna zijn we direct weer om tafel gaan zitten om te bespreken hoe we deze periode kunnen gebruiken om de vrouwen verder te helpen. We begonnen met de vrouwen cv’s te maken, vacatures te verzamelen en sollicitatiebrieven te schrijven en hen trainingen aan te bieden. Door de veelheid van vragen van vrouwen die ander werk wilden, kwam er direct iemand ons team versterken met een tijdelijk contract die alles wat werk gerelateerd was onder haar hoede nam.

Samen met een veertigtal vrouwen werd er druk gesolliciteerd en aan hun toekomst gewerkt. De training Dromen, Durven, Doen was voor diegenen die dat volgden soms confronterend maar bijzonder nuttig om eens te ontdekken waar je nu werkelijk blij van werd en wat je graag zou willen en wat je er nou van weerhield om je droom te gaan leven. De DISC training gaf zicht op hun eigen persoonlijkheid en kwaliteiten en die van anderen en kon goed gebruikt worden op hun CV.

Dit proces werd ruw verstoord door de mededeling van de MP dat niet op 1 september maar op 1 juli de dames weer aan het werk mochten gaan. Gemengde gevoelens en gedachtes waren er bij de vrouwen maar ook bij ons als team: “Wat zijn de risico’s en moeten we dit wel doen? Het zal zeker de eerste periode niet druk worden in de redlight dus naar alle waarschijnlijkheid zal ik niet rond kunnen komen. Ik wil graag mijn proces afmaken en een normale baan maar zonder inkomen zal dat niet gaan, want een uitkering is niet genoeg om de huur van mijn appartement te betalen en mijn schulden zijn tijdens de afgelopen drie maanden al opgelopen”.
Terug naar normaal is voor veel vrouwen terug naar abnormaal

Met een groot aantal vrouwen hebben we hun situatie besproken. Een paar hebben een baan gevonden dus die kunnen verder met hun leven. Wel hebben we net als voor de meeste anderen een goedkopere, betaalbare woonoplossing nodig. Bij een aantal moesten we realistisch zijn en begrijpen we dat ze toch tijdelijk terug moesten achter het raam om te proberen om rond te komen en zij proberen onderhand in hun uitstapproces te blijven.
Een paar anderen gaven aan het niet meer aan te kunnen om terug te gaan naar het raam en dat ze wilden blijven solliciteren met behoud van een uitkering. Dit proberen wij nu te regelen.

Donderdag 2 juli was ik in de middag en op de avond op straat en dat was best een vreemde gewaarwording. Enerzijds was het goed om weer op de straat te lopen en speciaal om ook die vrouwen weer te zien die elders verbleven en niet bij ons waren geweest in de afgelopen periode. Aan de andere kant de wetenschap dat zoveel vrouwen liever nog niet aan het werk hadden willen gaan en daar nu toch vanwege financiële redenen weer moeten staan.

Wat opviel was dat er ontzettend veel ramen niet bezet waren. We maakten een schatting met het tellen van de vrouwen die we zagen aan het begin en het eind van de avond. Om half negen was ruim 10% van de ramen open en om kwart over elf een 25% en dat is echt onvoorstelbaar laag. Ook op straat was het nog bijzonder rustig en aan wat er nog aan mogelijke klanten rondliep was niet veel te verdienen. Één van de meisjes gaf aan dat ze alleen nog maar wat mannen aan de deur had gekregen die onder invloed waren, geen geld hadden, lastig waren en probeerden aan de deur wat vunzige praat te verkopen.

Sommige vrouwen die ons aan zagen komen, riepen ons binnen om even bij te praten. Regelmatig kregen we te horen hoe het op prijs werd gesteld dat we ook tijdens de corona lockdown aanwezig waren. Even voor een praatje en een kopje koffie naar Bright Fame was voor een aantal dames een welkome onderbreking. Je verhaal kwijt kunnen en vragen die beantwoord werden. Daarnaast wanneer ze echt geen voedsel meer kopen konden, gaven we ze een bon van € 25,00 om daarmee naar de supermarkt te gaan. In de periode die achter ons ligt hebben we voor een € 8000,00 aan coupons aan de vrouwen uit moeten geven waarmee ze hun boodschappen konden doen.
Op de bijgaande foto is te zien hoe een vrouw 
die niets meer had diverse spullen voor haar baby 
had kunnen aanschaffen. We hadden haar drie bonnen kunnen meegeven.
We hadden ook extra kosten voor een optimale bezetting om de dames waar nodig bij te staan deze kwamen € 12000,00. Hoe bijzonder dat velen op onze oproepen voor een gift voor ons noodfonds reageerden. Mede door u konden we deze hulp bieden. Samen schouder aan schouder. Door u konden we in relatie op blijven trekken. Onze hartelijke dan. Het noodfonds zal nog nodig blijven dus mocht willen bijdragen, ga dan naar: https://brightfame.nl/doe-mee/doneer/
en maak over onder het kopje noodfonds.

Morgen 6 juli zullen we weer verder kijken 
hoe we ook de vrouwen die wel weer achter 
het raam moesten gaan werken kunnen 
blijven helpen te solliciteren zodat ze uiteindelijk
toch de stap naar een normale baan kunnen gaan maken.

Bijdragen kunnen worden overgemaakt naar:
Stichting Bright Fame, NL53 INGB 0004 1039 12
Wij zijn een ANBI erkende stichting
Bid en draag jij mee ???
Postbus 12274  1100 AG Amsterdam
+31 6 54985459  +31 20 2602118
Frits Rouvoet
Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie