27 februari 2017

MAAR HUN DROOM TE KUNNEN GAAN LEVEN

Zomaar ineens was ze weg

Enige maanden geleden ontmoette ik haar voor het eerst op een avond achter het raam. Ze had de leeftijd van 21 jaar maar oogde nog zo jong. Ze keek mij heel vreemd aan toen ik daar met een jong teamlid van haar eigen leeftijd voor de deur stond. Of wij ons tweeën gebruik wilden maken van haar diensten. Ik legde haar uit dat wij niet voor haar lichaam of voor seks met haar kwamen maar dat we gewoon even voor een praatje kwamen en misschien we wat voor haar konden doen. Ze staarde mij zo ongelooflijk verbaasd aan en begon te lachen. “Je bent een rare hoor” zei ze, een man die geen seks met haar wilde maar gewoon wilde weten hoe het met haar ging. Ze kon dat even niet begrijpen en ook de keren erna dat we elkaar spraken bleef ze er verbaasd over. Op een gegeven moment gaf ze aan dat ze het contact ervoer alsof ze nu een vader in Amsterdam had. Ze vroeg regelmatig wat ik van iets vond en wilde gewoon even mijn aandacht. Op een gegeven moment miste ik haar op de avonden en zag ik haar na verloop van tijd overdag terug achter het raam. Ze gaf aan dat ze graag wat meer contact wilde en wilde praten over haar situatie. Ze kon bijna niet rondkomen en soms nauwelijks haar raam betalen. Het ging nog niet direct over uitstappen maar gewoon even kletsen. Na twee keer overdag heb ik haar niet meer gezien en dat is soms zo ontzettend frustrerend. Je vraagt je af waar ze is, wat haar omstandigheden zijn en waarom ze zomaar ineens weg is.

En ineens stond ze daar achter een raam in België

Na ongeveer twee maanden ben ik in België in een van de prostitutiegebieden en loop langs een raam en sta oog in oog met haar. Ze was zo verbaasd maar ook zo ontzettend blij mij weer te zien en dat gold natuurlijk ook voor mij. We hebben een lange tijd met elkaar gesproken en ze bleef maar herhalen dat het een wonder was dat we elkaar weer zagen in een ander land. Ik kreeg een verhaal te horen dat ze het weer een tijdje in België ging proberen want daar had ze ook een appartement en misschien dat het daar nu wat beter lukte om geld te maken. Een vreemde situatie natuurlijk dat zo’n jong meisje bijna niet kan rondkomen en twee appartementen heeft, dan rijst bij mij de vraag hoe ze dat allemaal betaalt. Uiteraard heeft dit meisje onze volle aandacht net zoals zoveel andere meisjes. In januari zal ik weer naar België gaan en hoop ik haar weer te ontmoeten.

Werken voor je vader die geen werk heeft

Laatst zat ik in het kamertje van een meisje dat halverwege de 20 is. Een jaar of anderhalf terug hadden we het over haar vader gehad en daarna kon ze het contact met mij een tijdje niet meer aan. De laatste maanden hebben we weer wekelijks contact en onlangs hadden we een intensief gesprek over haar situatie en dromen. Ze vertelde dat het zo moeilijk was om rond te komen en vroeg advies omtrent bepaalde ideeën. Eigenlijk gaf ze zelf al aan waarom dat niet zou kunnen lukken. Ze wil zo graag stoppen met de shit prostitutie zei ze maar ze stuurt elke maand geld naar haar vader die alcoholist is en niet kan werken. Met vochtige ogen zit ze ons dat te vertellen onderhand haar hand in mijn hand leggend. Ze zou graag terug willen naar haar land maar weet niet hoe dan rond te komen. Ze voelt zich ontzettend alleen hier in Holland alhoewel er ergens wel een vriendje is. Wat voor rol hij speelt weet ik niet maar een echte steun voor haar is hij niet. Er boden zich twee mogelijkheden voor haar aan waar we aan kunnen gaan werken. Dat zal begin januari worden zei ik tegen haar maar het was toch een prettig vooruitzicht.

Stempel

Wat mij elke keer weer opvalt is hoe sterk deze vrouwen zijn. Van geen van hen was het hun droom om daar te staan in lingerie en aangegaapt te worden door hordes toeristen en mannen die de gekste dingen willen en dan ook nog staan af te dingen op de prijs daarvoor. Seksueel misbruik, armoede en/of mensenhandel bracht hen in de meeste gevallen op die plek. Een vader, moeder of kind die anders geen operatie zouden kunnen ondergaan of de huur van een appartement niet meer kunnen betalen en dan niet weten waar ze moeten wonen. Seksueel misbruik wat al zo lang doorging dat je maar je werk ervan gemaakt hebt omdat het toch altijd al gebeurde en je niets in te brengen had. Die lieve vriend die toch andere plannen met je had. En dan steeds maar horen dat je er zelf voor koos en dat je er ook weer voor kan kiezen om er mee te stoppen. Sommigen kunnen dat maar het stempel dat ze door de maatschappij opgedrukt kregen blijft vaak nog lang op ze. Regelmatig horen we dat er in het verleden een vriend was die haar dwong en haar geld afnam en dat ze nu dan wel vrij is maar niet weet wat te doen en hoe verder te gaan met haar leven. Schulden zijn daar vaak een probleem in.

Anderen hebben onze schouder nodig om eruit te komen 
om niet alleen te dromen over hun droom 
maar op dat punt te komen om hun droom te kunnen leven.

Kerstactie 2016

In de afgelopen week hebben we de kerstcadeautjes aan de vrouwen uitgedeeld. De reacties waren bijzonder leuk en positief. Een aantal gesprekken met meisjes die we nog niet kenden. Iedereen die heeft bijgedragen om dit mogelijk te maken: ontzettend bedankt!

Dankbaar

We zijn dankbaar voor al die mensen die ons dit jaar weer ondersteunden en het mogelijk maakten dat we konden helpen. Zulke mooie giften zagen we binnenkomen, van bedrijven, personen, via scholen en wat al niet meer. Ook dit jaar weer hebben velen met ons mee gebeden en hun bemoedigingen gestuurd. Op Facebook, Twitter, Instagram en via de mail is zo ontzettend vaak gereageerd. We zagen de uitnodigingen voor spreekbeurten stijgen en met name de mannengroepen die op ons kantoor kwamen om geïnformeerd te worden deden ons ontzettend goed. Met elkaar mochten we ons stempel op 2016 drukken en samen zullen we dat ook weer kunnen doen in 2017. Zoveel meisjes/vrouwen die in moeilijke omstandigheden zitten en die uw en onze schouder nodig hebben om hun weg weer te kunnen vinden in het leven.

 

 

13385852_251117168591268_855475581_n“Schouder aan Schouder”
Veel van de vrouwen en meisjes achter het raam dromen over hun droom. 
Laten we ook in 2017 samen helpen om er niet alleen over te dromen!
maar hun droom te kunnen gaan leven
Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie