1 september 2023

Gisteravond was ik op straat

Gisteravond was ik op straat en raakte in gesprek met een vrouw die we al enige jaren kennen. We zouden elkaar deze week ontmoeten op kantoor en een overzicht van haar situatie maken zodat zij stappen kon gaan maken om terug te keren naar haar thuisland en haar kinderen. Dat is haar grote wens zolang ik haar ken door de jaren heen. Het is elke keer: “Na de zomer stop ik er mee” of “na de kerst kom ik niet meer terug”. En toch is ze er nog steeds. Wat een teleurstelling voor haarzelf en haar kinderen. Gisteren gaf ze ook aan dat ze nog een tijdje wilde blijven werken. En ik vraag mij dan af:

W A A R O M? Ze komt maar moeilijk rond en natuurlijk zorg je in eerste instantie dat er hoe dan ook geld naar je kinderen gaat. Alleen alle kosten die ze hier heeft maken dat de schulden oplopen. Enige tijd geleden was dat een ruime € 30.000,00 terwijl het iets van € 6.000,00 was toen ik haar een paar jaar geleden leerde kennen.

Zoals de situatie van deze vrouw zijn er nog vele in diverse variaties. Vaak wordt er gezegd dat ze niet gemotiveerd zijn, niet volhouden en niet aan hun toekomst willen werken. Onlangs zei iemand tegen mij: “Ze steken hun kop in het zand voor de werkelijkheid”.

Het is zo makkelijk om een mening te hebben als je de situatie van het wereldje rondom de prostitutie niet kent. Ik herinner mij dan alleen maar de woorden van een jonge vrouw die zei: “Ik weet niet wie ik ben. Ik weet niet wat ik wil en ik weet niet wat ik kan”.

Een andere vrouw gaf mij eens aan dat ze nooit een opvoeding had gehad, dat ze niet wist hoe ze keuzes moest maken of richting moest bepalen in haar leven.

Wanneer en hoe begin je dan aan een verandering in je leven? Dat kun je niet alleen. Daar heb je iemand naast je bij nodig die bereid is om de weg met je te gaan. Professionele hulp is hier natuurlijk heel hard nodig maar ook iemand die de weg met je gaat. Bij wie je je hart kunt uitstorten en die niet denkt dat je niet gemotiveerd zou zijn. Hoe vaak ook iemand niet komt opdagen, ze blijft welkom.

Een paar jaar geleden kreeg ik na 8 jaar het langverwachte berichtje van een jonge vrouw. Ik heb haar in haar eerste week achter het raam al ontmoet en ik wist dat God iets tegen haar wilde zeggen. Het was mij ook duidelijk dat dat niet daar op de Wallen moest gezegd worden. Acht jaar lang heb ik haar daaraan herinnerd en daar was dan op een ochtend ineens dat berichtje. “Staat je uitnodiging nog steeds en mag ik langs komen?” De volgende dag stond ze daar in het kantoor en ze bleef komen. We hebben heel wat afgepraat en altijd stond God centraal. Ze besloot te stoppen met de prostitutie. We hebben haar mogen dopen en hebben tot op heden een goed contact. 

Als wij trouw zijn gaat God ons meer toevertrouwen. God heeft een plan met ieders leven, niemands geboorte is een ongelukje. Al ging na je geboorte alles ook nog eens mis. God heeft een reden met ieders bestaan dus ook voor die ene die niet weet wat te moeten doen om uit de omstandigheden te komen.

Voor ons geldt dat we niet tegenover een cliënt zitten maar dat we naast onze naaste staan om samen op weg te gaan. Dat is een groot verschil. Protocollen, regels en tradities zijn op zich echt niet slecht maar je kunt je er ook goed achter verschuilen.

Jezus ziet die ene achter haar masker en is betrokken met die ene en gaat de weg met die ene. Hij heeft een bestemming voor iedereen en ook voor haar. Wij mogen naast haar staan om Schouder aan Schouder met elkaar op te trekken, haar te bemoedigen en er te zijn voor haar.

In het begin van Bright Fame werd ons verteld dat wij niet professioneel waren omdat we betrokken waren in het leven van een cliënt. Maar bij God ben je niet één van Zijn cliënten maar je bent Zijn geliefde kind. Dat kind vertrouwt Hij ons toe om een weg mee te gaan.

Dat mogen we als Bright Fame al meer dan 18 jaar doen in de Redlight van Amsterdam en samen met El Roi nu alweer meer dan een jaar in hotels onder vrouwen die in de escort werkzaam zijn.

Sluit u of jij je bij ons aan?

Wij kunnen dit alleen doen door de vele mensen die ons eenmalig of maandelijks ondersteunen. Word partner van Bright Fame en ondersteun ons maandelijks in onze missie.
Frits Rouvoet 

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie