11 mei 2020

GELD HEEFT ZE ER NIET AAN OVERGEHOUDEN MAAR SCHULDEN DES TE MEER

By Frits Rouvoet on May 10, 2020 08:51 pm

Lege ramen een kans voor veel vrouwen op anders in deze tijd

In de afgelopen week kregen we te horen dat sekswerkers per 1 september naar alle waarschijnlijkheid weer aan het werk zouden mogen gaan.

Per 1 juni wordt de overbruggende uitkering verlengd alhoewel er wel meer eisen gesteld worden zullen veel vrouwen deze uitkering wel gaan blijven behouden. De vrouwen zijn blij met deze tegemoetkoming van onze overheid maar het is niet genoeg om hun kosten te dekken met de veelal extreem hoge huren die ze hebben. Los van de bijkomende kosten als ziektekostenverzekering, levensonderhoud en voor een groot aantal de zorg voor hun kinderen en of familie in hun thuisland. Vaak een reden waarom ze in het westen aan het werk wilden en uiteindelijk in de prostitutie belandden omdat ander werk er eenvoudigweg niet was.

In de afgelopen weken en zeker in de afgelopen week gaven steeds meer vrouwen aan dat ze graag ander werk wilden zoeken en mocht dat lukken dan ook uit de prostitutie te willen blijven. Vandaar dat wij als Bright Fame druk bezig zijn met het maken van cv’s voor hen, trainingen geven door professionals, een groot aantal vacatures verzameld hebben en met een groot aantal bedrijven contact hebben gezocht zodat er volop door een groot aantal vrouwen gesolliciteerd kan worden. Bijzonder om te bemerken hoe mensen daarin met ons meedenken.
Lege ramen een kans voor veel vrouwen op anders in deze tijd

Allemaal zien we dat wanneer de redlight dan ook weer opengaat de loop van klanten er echt niet direct zal zijn maar dat het heel langzaam weer op gang zal komen. Dus er zal zeker in een eerste periode weinig te verdienen zijn. Mede ook door het feit dat er best wel eens een nieuwe toestroom zal zijn vanuit Oost Europa van jonge meisjes die het in het westen toch willen proberen wat geld te maken wat in hun eigen land moeilijker zal zijn. Dit probleem hebben we al aangekaart bij plaatselijke, landelijke en de Europese politici. In één van de Oost Europese landen zal daar zelfs al preventief actie op worden ondernomen.

Bijzonder hoe we ons als Bright Fame in deze moeilijk tijd voor de vrouwen actief mogen inzetten. Ik ben mijer  heel goed van bewust dat het niet alleen voor deze vrouwen een moeilijke tijd is maar voor heel veel Nederlanders die hun baan dreigen te verliezen of hun bedrijf kapot zien gaan. Dit is iets dat mij zeker ook aan het hart gaat als ik hun verhalen lees of hoor.
Hoeveel kamertjes blijven er leeg in september?

Toch is er iets wat mij in de agelopen week ontzettend raakte bij het maken van de cv’s. Veel van de opleidingen bij de vrouwen zijn nooit afgemaakt en er waren ook geen andere banen die we op hun cv konden plaatsen, Sommigen konden geen hobby’s noemen en hadden ook nog nooit vrijwilligerswerk gedaan.

Ook konden ze moeilijk bedenken wat hun droom was en wat ze graag zouden willen gaan doen.
Eén van de dames is door mensenhandel in de prostitutie tercht gekomen. Geruime tijd zat ze onder dwang van haar gewelddadige pooier in de prostitutie. Geld heeft ze er niet aan over gehouden maar schulden des te meer. Vanuit Bright Fame hebben we haar toendertijd kunnen helpen om aangifte te gaan doen. Hij zit nu in de cel maar zij zag en had toendertijd geen andere optie dan om terug te gaan in de prostitutie. Nu zijn we bezig om haar administratie op orde te krijgen en aan het kijken of er een schadevergoeding ingediend kan worden bij haar toenmalige pooier. Dit heeft haar advocaat toendertijd verzuimd helaas.
Enerzijds zit ze met dezelfde gevolgen van de corona crisis als heel veel mensen. Anderzijds wanneer we naar haar verleden kijken is er een groot verschil. Het leven heeft haar gebracht op een plek waar ze zelf nooit voor heeft gekozen. Ze zit met de schulden uit haar verleden als slachtoffer van mensenhandel en nu in een duur appartement lopen de schulden nog meer op. Het verhaal van deze vrouw is er één van drie dezelfde waar ik op dit moment intensief bij betrokken ben.
Is dit straks ook weer het beeld?
Nu hebben we de mogelijkheid om deze en veel andere vrouwen te helpen met een andere toekomst. Net als altijd willen ze graag een andere baan maar nu is er niet die stress om geld te maken achter het uitzichtloze raam. Nu is er tijd en de rust om na te denken over hun toekomst. Nu hebben ze tijd om met ons om tafel te zitten en een plan te maken. Straks wanneer er niets ander is, staan ze gewoon weer achter het raam omdat ze wel weer moeten. Dan is die tijd en rust er niet meer maar zitten ze weer in de tredmolen van overleven.
Binnen Bright Fame zetten we vol in om deze omwenteling in hun leven samen met hen succesvol te maken. Onder andere door een teamlid dat hier fulltime mee bezig is voor een paar maanden te kunen betalen om vacatures te verzamelen en te begeleiden bij het solliciteren. Uiteraard zijn er naast haar meerdere mensen actief om deze klus te klaren. Aan u en jou de vraag of u schouder aan schouder wil staan om dit ook te kunnen doen. Naast het noodfonds waar velen aan gegeven hebben en wat ons in staat stelde al € 6000,00 aan voedselbonnen te kunnen aanschaffen en uit te delen aan diegenen die dat zo hard nodig hebben is er nu nog een bedrag nodig om deze omwenteling in het leven van vrouwen mogelijk te kunnen maken. U kunt een bijdrage overmaken ovv van: Omwenteling  
 
Bijdragen kunnen worden overgemaakt naar:
Stichting Bright Fame, NL53 INGB 0004 1039 12 ovv Omwenteling
 
De ramen en de wallen zijn nu leeg door de situatie! 
Laten we ze zo leeg mogelijk houden na deze corona periode.
Bid en draag jij mee ???
 
Postbus 12274
1100 AG Amsterdam
+31 6 54985459 +31 20 2602118
Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie