2 maart 2022

Frits live vanaf grens Oekraïne: ”De vluchtelingen en Roemenen hebben ons nú nodig. Mensenhandelaren liggen op de loer.”

Mensenhandelaren en pooiers hebben het gemunt op de Oekraïense vluchtelingen. Dat rapporteren verschillende hulporganisaties zoals IJM, Dorcas en het Leger des Heils, die op dit moment aan de grens van Roemenië en Oekraïne zitten. Onze oprichter Frits is in Roemenië bij Cristina, projectmanager Next Steps Roemenië en zij zien met eigen ogen wat er nodig is op dit moment. Wij maakten een haastige late night call. Frits: ”Het is ongelofelijk wat hier gebeurd. Ik heb diep respect voor de Roemenen. Luiers, dekens, eten, onderdak, nazorg: alles betalen ze uit eigen zak. Er is nú hulp nodig vanuit ons. Als we moeten wachten op de Europese Unie, dan zijn we weer een paar weken verder.”

Volgens Cristina trekken 95 procent van de Oekraïense vluchtelingen nu door Roemenië heen. Christina: ”En deze vluchtelingen kennen geen Roemeens, geen Engels. Hebben niets. Zijn vaak hun paspoort kwijt, zijn alles kwijt. Iedereen is halsoverkop gevlucht. Het zijn voornamelijk vrouwen, kinderen, ouderen en gehandicapten. En daarmee zijn ze meteen een gewilde prooi van mensenhandelaren en pooiers. De lokale autoriteiten, de politie, onze partnerorganisaties: iedereen staat op scherp. Er zijn al rapporten binnen van vermissingen en verkrachtingen. Mijn team staat klaar bij de grens om de vluchtelingen op te vangen. Met dekens, onderdak, liefde, eten, hulp. Alles zodat ze niet in verkeerde handen vallen.”

”Het zijn voornamelijk vrouwen, kinderen, ouderen en gehandicapten. En daarmee zijn ze meteen een gewilde prooi van mensenhandelaren en pooiers.”

De organisatie Next Steps Roemenië, een samenwerking van Bright Fame, IJM, Dorcas en het Leger des Heils, werkt aan de preventie van mensenhandel in Roemenië en is dag en nacht in de weer. Frits: ”Cristina is 15 uur op een dag aan het werk. Vanochtend had ze 50 e-mails: allemaal brandende vragen. De telefoon gaat de hele dag door. Ze zitten in een kantoor wat van ellende uit elkaar valt – wij Nederlanders zouden daar nooit in gaan zitten. Toch gaat ze door. Ik zie Roemenen hele Oekraïense gezinnen in huis nemen, ook al hebben ze zelf niets. Er gebeurd veel, zó zo veel. Het is in en in triest wat de Oekraïense vluchtelingen meemaken. Maar dit kunnen de Roemenen maar even volhouden zo. Ze betalen alles uit eigen zak. Er is nú hulp nodig vanuit het rijke Westen. Vanuit de kerk. Als we moeten wachten op de Europese Unie zijn we weer een paar weken verder. De Roemenen kunnen dit maar even volhouden zo. We kunnen ze er niet alleen voor laten staan.”

Doneer nu direct voor de Oekraïense vluchtelingen en verlicht de Roemenen:
Doneer en kies ‘Hulp vluchtelingen Oekraïne’. 
Alles gaat naar hulp aan de grens. Van luiers, tot dekens, onderdak, voedsel en geestelijke zorg.

Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie