2 oktober 2016

DAT NOOIT VOOR MIJN DOCHTER

In de drie weken dat ik nu weer in Amsterdam ben heb ik al weer zoveel verhalen gehoord en sommige kan ik gewoonweg niet delen. Ik vraag mij nog steeds af hoe het mogelijk is dat we in Nederland hebben geaccepteerd dat prostitutie een legaal beroep is geworden. Het is niet aan mij of wie dan ook om te bepalen wat iemand met zijn of haar leven doet. En als iemand er bewust voor kiest om de prostitutie in te gaan is dat een eigen keuze. Tegelijkertijd vraag ik mij dan af hoe het mogelijk is dat ik zoveel vrouwen spreek die of nog in de prostitutie werken of er soms al jaren uit zijn die ons vertellen dat wanneer zij andere mogelijkheden hadden gehad zij echt wel een andere baan hadden willen hebben. En zeker ik heb respect voor hen hoe zij in hun omstandigheden zich staande hebben weten te houden. Sterke vrouwen die niet hebben opgegeven en hun hele leven geknokt hebben. Voor het oog van de wereld waren ze die vrije blije prostituee die het werk met zoveel plezier deed. Maar toen ik onlangs aan één van de nog werkende vrouwen vroeg wat ze tegen haar dochter zou zeggen wanneer die aangaf dat ze ook die leuke baan wilde die haar moeder had, reageerde ze ontzettend fel met dat nooit voor mijn dochter. Het werd even stil en ze draaide zich naar mij om en zei; “dat is in tegenspraak met wat ik net allemaal over mij zelf zei”. Als het voor haar niet goed is dan is het voor mij ook niet niet goed. Ik wil graag dat mijn dochter het beter heeft dan ik het heb gehad.

In de laatste periode ben ik veel in contact met wat oudere vrouwen die nog werkzaam zijn als prostituee. In eerste instantie vertellen ze altijd hoe geweldig ze hun beroep vinden en met wat voor plezier ze dit doen. Naarmate we elkaar beter beginnen te kennen komt dan altijd naar voren dat er natuurlijk een aanleiding was om prostituee te worden en dat het echt niet haar droom was. Nogmaals ik heb respect voor deze vrouwen die zich zolang staande hebben weten te houden in echt geen makkelijke omstandigheden.

Voor de zomer hadden we goed contact met een jong Oost Europees meisje. Ze gaf aan dat ze elke nacht wanneer ze thuiskwam lag te huilen in bed en niet wist waarom ze nog achter dat raam stond. Ze voelde zich zo vies en schaamde zich dat ze een prostituee was. En toch stond ze daar regelmatig en had een hekel aan zichzelf. Iemand van ons had regelmatig contact met haar en nodigde haar uit voor een DISC-training met Elisabeth van Seventer van JIJ BENT UNIEK

Na deze training besloot ze om te stoppen met het werk op de wallen. Ondanks dat we geen contact meer hebben meen ik dat ze nog steeds niet is terug gegaan naar de redlight.

Een zorgpunt van mij is dat we steeds meer benaderd worden door ongeruste en soms radeloze ouders over hun dochter. Het gaat dan om soms jonge tieners van 14 jaar of om meiden van in de twintig die soms zelfs al in de prostitutie zitten. In al deze gevallen is er een jongen in het spel die haar inpalmt en losmaakt van familie en vrienden. En mocht je denken dat het onze kerken en gemeentes voorbijgaat dan is dat echt verkeerd gedacht. Juist daar zijn we kwetsbaar omdat we vaak denken dat gebeurt bij ons niet en we zijn een hechte groep mensen met elkaar. Graag komen wij bij u langs om daarover te spreken in uw gemeente of op de jeugdgroep.

Onlangs waarschuwde de politie dat het aantal gevallen van het ronselen van jonge meiden toeneemt.

In en rondom de zomervakantie hebben we ons veel beziggehouden met praktische zaken die hard nodig waren. Ons kantoorteam is verstevigd met diverse nieuwe mensen, de website is vernieuwd en zal in de komende weken worden afgemaakt. Contacten werden er gemaakt met diverse organisaties om ons netwerk te verbreden. Projecten voor ander werk voor de vrouwen staan in de steigers en zullen nog dit jaar een aantal banen opleveren.
We zijn volop in beweging en hopen ook dit jaar weer op jouw steun in gebed, financiën of praktisch door ook in beweging te komen en iets te gaan doen voor deze vrouwen.

Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie