10 april 2024

Daria is uit de prostitutie, maar niet uit de moderne slavernij

Afbeelding ter illustratie en gegenereerd via Firefly

 

Dit is een vervolg van het verhaal van Daria uit 2018. Afgelopen maand hebben we haar in Roemenië bezocht. Daria was veel te jong toen ze trouwde, slechts 20 jaar oud. Na 8 maanden viel haar huwelijk uiteen en volgde de scheiding. Een nieuwe relatie bracht haar niet de liefde die ze zocht, maar leidde tot werk in de prostitutie, gedreven door financiële noodzaak om haar zieke moeder te ondersteunen. Terwijl Daria geld naar huis stuurde, werd ze gevangen in een spiraal van uitbuiting en angst, verkocht door mannen die beweerden haar te beschermen.

Uiteindelijk vluchtte ze, maar bleef worstelen met financiële lasten en emotionele schade. Terug in Roemenië probeerde Daria zichzelf te herstellen, maar geldgebrek dwong haar terug naar prostitutie. Haar leven bleef uitzichtloos, getekend door geweld en teleurstelling, vooral door de afwezigheid van steun van haar vader. Ondanks haar inspanningen om haar moeder te helpen, voelde ze zichzelf kapotgaan, zonder iets tastbaars te bereiken.

Wij waren geraakt door haar verhaal, vooral door haar berusting in het harde leven. Onze gesprekken verminderden geleidelijk toen het te zwaar werd voor haar. Haar verleden van mishandeling en teleurstellingen bleef haar achtervolgen, waardoor ze een leven vol onzekerheid leidde, steeds hopend op een betere toekomst.

Nu, na zoveel jaar later in Roemenië, heeft ze niets kunnen opbouwen. Ze betaalt haar schulden af en haar moeder heeft een mooi appartement met een stukje grond waarin ze woont. Maar toch vraagt Daria zich af: hoe nu verder? Traumatherapie heeft ze na zoveel jaar nog steeds niet gekregen. Financieel staat ze er niet goed voor; daarom reist ze om de zoveel tijd naar de Faeröer eilanden, waar ze 6 tot 7 dagen per week werkt, gemiddeld zo’n 12 uur per dag. Ze is uit de prostitutie, maar niet uit de moderne slavernij. Er is geen toekomstperspectief.

In Nederland is er interne trauma-therapie, maar in haar thuisland kunnen ze haar dat niet bieden, terwijl ze dat juist zo hard nodig heeft. Daarom is de opvang voor meiden die terugkeren naar hun thuisland na de prostitutie enorm belangrijk. Ze moeten beter worden opgevangen. Wij als organisatie werken daar aan mee, maar hebben ook jouw hulp nodig. Er moet nog zoveel gebeuren op het gebied van opvang in eigen land. En niet alleen in Roemenië, ook andere Oostblok landen worstelen met hetzelfde. Daarom willen we je vragen om hier te doneren, specifiek voor de categorie ‘Buitenland’. Zo kunnen we vrouwen zoals Daria blijven helpen, ook nadat ze Nederland hebben verlaten.

Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie