21 november 2023

Bright Fame: “Waar de vrouwen echt bij gebaat zijn is relatie, weten dat er iemand naast hen staat”

Gepubliceerd door Revive.nl – geschreven door Thomas Fiege

“Ik voel me vaak eenzaam en vind het toch altijd wel leuk om met jullie te kletsen.” Voorzichtig ging zo de deur van het hart van een van de vrouwen achter de ramen op de Wallen op een kier. “Ik drink af en toe wel eens een kopje koffie met een collega,” vertelde Chloe*, “maar meestal ben ik toch wel alleen. Ook als ik thuis bij mijn ouders ben voelt het eenzaam, want ze weten niet wie ik ben en wat ik doe…”

Toen Frits Rouvoet van stichting Bright Fame laatst weer een gesprek had met Chloe, zei ze: “Dankjewel dat jullie er zijn en dat ik niet meer zo alleen ben nu.” Nadat ze had aangegeven erg eenzaam te zijn, had Frits haar uitgenodigd voor de lunch die ze bij Bright Fame wekelijks organiseren. “Je kon zien aan haar gezicht dat ze genoot van het samenzijn met mensen bij wie ze zichzelf mocht zijn, maar die ook weten wat ze doet. Ze kon op deze plek even haar masker afzetten. Ik heb nog een leuk gesprek met haar gehad over de tijd in mijn leven waarin ik gokverslaafd was en geld van mijn baas stal om deze verslaving te bekostigen. Natuurlijk was mijn situatie heel anders dan die waar zij in zit, maar ik leefde toen ook met een geheim, ik loog tegen familie en schaamde me voor wat ik deed. Ik zag ook geen toekomst meer.”

Dezelfde avond dat Frits en een collega Chloe voor het eerst spraken, raakten ze ook aan de praat met een dame die bijna in tranen was nadat ze een compliment van de twee had gekregen. “Geestelijk speelt er zich iets in mij af”, vertelde ze. “Waar ben ik mee bezig? Ik weet niet wat ik moet doen…” Ze gaven haar het boek Strijd in je denken van Joyce Meyer in haar eigen taal. Inmiddels is er regelmatig appcontact en komt ze af en toe langs om te kletsen. Het is tekenend voor hoe Frits met Bright Fame te werk gaat. Naast mensen staan, hen zien en horen, en met hen praten van mens tot mens…

Openheid

Frits ziet de laatste tijd dat vrouwen die op de Wallen in de prostitutie werken weer meer openstaan voor contact. “Na de coronaperiode zag je dat veel vrouwen vooral heel gefocust waren op geld verdienen zodat ze schulden weg konden werken. Sinds corona en de oorlog in Oekraïne zijn natuurlijk ook de prijzen gestegen, niet alleen hier maar ook in hun thuisland. Als je dan voor je familie of kinderen daar moet zorgen, dan levert dit wel extra druk op. Daarbij waren de inkomsten ook aan het dalen. Veel vrouwen hadden dus geen tijd en ook geen ruimte in hun hoofd om langs te komen bij Bright Fame, al was het maar voor een bak koffie, en ook zeker niet om na te denken over een andere toekomst.”

Relatie

Maar sinds een paar weken begint hier verandering in te komen. Frits en zijn team hebben beter contact met de dames en ook steeds vaker goede gesprekken met hen. Een groeiend aantal van hen denkt na over de vragen: Waar ben ik mee bezig? Kan ik veranderen? Echt uit de prostitutie stappen is echter een hele grote stap. Veel vrouwen leven onder grote financiële druk van hoge huurkosten en van de zorg voor kinderen en familie. Het gaat in het uitreiken naar hen dan ook niet zozeer om vertellen dat wat ze doen niet goed is en dat ze moeten stoppen. Waar de vrouwen echt bij gebaat zijn is relatie, weten dat er iemand naast hen staat.

“In de eerste plaats bieden wij relatie aan op straat en niet zozeer alleen hulpverlening”, zegt Frits. “En we zijn ook niet alleen aan het evangeliseren. Veel christen willen naar de Wallen komen om licht in het duister te brengen. Ze komen om met de vrouwen te bidden en ze te vragen: Ken je Jezus al? Maar vaak zijn deze mensen er maar een enkele keer en daarna verdwijnen ze weer. En dit is niet waar de vrouwen behoefte aan hebben. Ze hebben juist behoefte aan een stukje relatie, iemand die ze kent en die ze ziet. Daarnaast hebben heel veel vrouwen hier een religieuze achtergrond en hebben daarom ook al moeite met wat ze doen omdat ze weten dat er een God is. Wat hen bezighoudt zijn dan ook gedachten als: ‘God is boos op mij’ en ‘Ik moet stoppen.’” Voor veel vrouwen is er echter geen uitweg, dus dat mensen sporadisch langskomen om te evangeliseren en tegen hen zeggen: “Je moet stoppen” of “Dit is niet wat God voor je heeft”, brengt hen niet verder. “Zorg jij dan dat mijn kind naar school kan?” reageerde een van de vrouwen.

Sterk aanwezig

Echt contact en diepe gesprekken over God komen juist door zorgvuldig opgebouwde relaties. Bright Fame wil sterk in de wereld van de prostitutie aanwezig zijn, en merkt dat door dit te doen, vrouwen de medewerkers van de stichting betrekken bij hun leven en problemen. En dan kunnen ze laten zien dat God ook in hun leven en in hun problemen aanwezig wil zijn, dat je altijd met Hem kunt praten en altijd bij Hem terecht kunt met je situatie. “Zo vaak worden we gebeld omdat er iets is en dan wordt er gevraagd: Kun je voor me bidden? Of we krijgen appjes over een situatie met de vraag: Wat moet ik doen? Of: Kan ik een afspraak met je maken, kan ik even met je praten?”

Loskomen uit de prostitutie is en blijft vaak een ingewikkeld proces, waarbij het naast degenen staan die dat willen essentieel is. Een vrouw die het lukte om uit de prostitutie te stappen zei tegen Frits: “Jullie zijn echt geestelijke ouders voor me geweest die mij hebben geholpen om uit de duisternis te komen.” Een andere vrouw gaf aan: “Frits, jij bent de enige die altijd in mij is blijven geloven. En dat heeft mij geholpen om eruit te komen. Er was iemand die naast me stond en in me geloofde en daardoor heb ik stappen kunnen zetten.”

Helaas gaat het vaak binnen de hulpverlening echter over cijfers en resultaat. “We moeten natuurlijk als organisatie professioneel en effectief zijn en het moet allemaal financieel aantrekkelijk zijn”, legt Frits uit. “Daardoor hebben we het al snel over cliënten. Maar als christen kan dat niet”, vindt hij. “Het is je naaste die tegenover je zit.”

Doneren

Om meiden zoals Chloe te blijven helpen, hebben we donaties nodig. Doneren kan via de knop hieronder.

 

Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie