17 februari 2023

 ‘’Bij ons stopt het niet na 5 uur. Ik draag de vrouwen bij mij, tot ver na werktijd”- interview met onze veteraan social worker Delayla

Stralend zit ze achter haar bureau, een klein clubje van vrouwen om haar heen. Even lacht ze, roept iets in het Spaans en high-fived de dame die naast haar zit. Geen idee wat ze zegt maar als ze klaar is met het gesprek pluk ik haar van de werkvloer. Delayla (27) is onze veteraan social worker en heeft er al heel wat jaren erop zitten. Als geen ander kent zij de ins en outs van waar de vrouwen doorheen gaan.

Hi Delayla! Vertel eens iets over jezelf? Waar word je blij van?
‘’Ik ben Delayla, 27 jaar en werk nu al meer dan 5 jaar bij Bright Fame als social worker.Ik spreek een aantal vrouwen en mannen per dag, hoor hun persoonlijke verhalen en help hen op allerlei gebieden. Nieuw werk, huisvesting, schulden aanpakken en coaching.
Eén van mijn grootste passies is paardencoaching. Ushi, mijn paard, helpt mensen met trauma’s. Paarden zijn enorm sociaal en voelen alles aan. Maar dit werk met de vrouwen is ook écht mijn passie. Ik heb zoveel geluk om bij Bright Fame te zijn. Ik sta enorm achter de manier waarop we dingen doen: heel relatiegericht.’’

‘’Als ik het beste van de wereld in iets zou kunnen zijn? De aanpak van mensenhandel’’

 

Als je de beste van de wereld in iets zou kunnen zijn, wat zou dat dan zijn?
‘’De aanpak van mensenhandel. Zonder twijfel. Kijk: als kind was er nooit iets waarin ik uitblonk. In groep 8 waren er kinderen uit mijn klas Chinees aan het leren tijdens de pauzes. Lachend: ‘’Niet ik. Ik haalde vaak zesjes, onvoldoendes voor veel vakken en zakte ook regelmatig voor examens. School ging erg moeizaam.  Tót het moment waarop ik de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening ging volgen. Toen vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. Ik dacht: nu doe ik eindelijk iets wat écht Delayla is. Ik houd gewoon heel veel van deze vrouwen. Werken en omgaan met deze doelgroep is mijn talent.‘’

‘’Maribel was als een tweede moeder voor mij.’’

Welk moment heb je nog lang over nagedacht, zo’n moment wat je ‘s nachts wakker houdt?
‘’Dan denk ik gelijk aan Maribel. Maribel zat in de prostitutie en had een heel zwaar leven. Ook had ze geen familie. Ze wérd mijn familie, ze was als een tweede moeder voor mij.’’ Delayla wordt zichtbaar emotioneel: ‘’Uiteindelijk is ze veel te vroeg, onverwachts overleden. Maar ik mocht haar begrafenis regelen. Ik heb toen in samenwerking met een andere lieve collega geld opgehaald waarmee we een deel van de afscheidsdienst konden betalen maar ook de grafsteen heb ik uit mogen kiezen en met dit geld kunnen bekostigen. Het regelen van de begrafenis was verdrietig maar ook zo mooi. Dit is wat ik bedoel met dat Bright Fame relatiegericht is: bij ons stopt het niet na vijf uur. Ik draag deze vrouwen bij me, tot ver ná werktijd. Ik ben eigenlijk altijd met de dames bezig maar niet alleen ik. Ook mijn collega’s bij Bright Fame.‘’

 Wat is jouw hoop voor deze vrouwen en mannen?
‘’Dat ze allemaal geluk mogen vinden. Dat klinkt heel cliché maar meen ik echt. Geluk en vrede.’’

‘’Ik hoor de vrouwen vaak zeggen: als mijn leven anders was gelopen had ik dit werk waarschijnlijk nooit gedaan’’

Ben jij in de 5 jaar dat je hier werkt wel eens iemand tegengekomen die het voor zijn/haar plezier deed?
Even is ze stil. ’’Nee, eigenlijk niet nee.’’ Vervolgt: ‘’Ik weet nog dat wij een SM-meesteres hier hadden. Zij bepaalde alles, was helemaal empowered, etc etc. Dat zei ze tenminste. Maar een paar weken later moest ze naar een psychiatrische inrichting. Eigenlijk schuilde er veel meer achter dat verhaal. Ging het mentaal héél slecht. Ik hoor vaak van de vrouwen: als mijn leven anders was geweest, als smijn jeugd anders was gelopen, dan had ik dit werk waarschijnlijk nooit gedaan.’’ De meesten doen het omdat ze denken dat er geen andere keuze is, of omdat ze daadwerkelijk gedwongen werden en écht geen andere keuze hadden.

Laatste vraag: als jij nu een paar miljoen zou krijgen, wat zou je dan doen?
Direct: ‘’Huizen opkopen. Appartementen, studio’s. Dat is nu een van onze grootste obstakels. Betaalbare woningen vinden, zodat vrouwen uit die vicieuze cirkel kunnen stappen. Het is een enorme uitdaging om een redelijk geprijsde woning te vinden. Het vervelende is dat de vrouwen nu een hoge huur hebben omdat ze in het centrum wonen en dit maar nét aan kunnen bekostigen met hun werk. Zodra zij een andere baan nemen, is dit inkomen niet voldoende om de huur te kunnen betalen. Dit belemmert het uitstappen enorm. Daarom: ik zou huizen opkopen en daar een veilige plek van bouwen.’’

Tekst: Elise Lente Meester

 

Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie