12 maart 2019

Bied sekswerker volwaardig alternatief

Op 23-02 stond in het Parool een artikel geschreven door Don Ceder van de Amsterdamse Christen Unie
De titel kopte;
Vanuit Bright Fame omarmen wij dit artikel. Terecht wordt er veel aandacht geschonken aan het opschonen van het centrum van Amsterdam.
Ombudsman Arre Zuurmond vroeg hier al vele malen aandacht voor. De grote hordes toeristen, het overmatige drankgebruik, drugs die aangeboden wordt en de grote hoeveelheden afval op straat vragen om praktische oplossingen. Maar de vraag is inderdaad wat bieden wij de vrouwen die daar nu achter het raam staan. Regelmatig krijgen wij deze vraag te horen wanneer wij op straat lopen:
“Wat gebeurt er straks met ons?”.
Ik ben blij dat Burgemeester Halsema stelde dat het onacceptabel is om kwetsbare vrouwen zo te etaleren met al die hordes toeristen langs hun raam schuifelend. Vrouwen die daar onvrijwillig staan vanwege armoede of mensenhandel en continue bang zijn omdat er steeds maar weer foto’s van hen gemaakt worden die vaak ook op internet geplaatst worden. Wat als jouw familie of vrienden dat te zien krijgen.
Laatst vertelde een vrouw op ons kantoor wat voor gekkigheid mannen van haar vroegen. Wanneer de gordijnen dicht gaan dan maakt het echt niets uit wat er geschreven staat over de hygiëne en veiligheid. Diegene die betaalt die bepaalt. En als je het geld nodig hebt dan worden de grenzen verlegd.
De inkomsten voor de vrouwen lopen steeds meer terug en de kosten stijgen. Veel van de genomen maatregelen hadden in het verleden financiële gevolgen voor de vrouwen zo kreeg Burgemeester Halsema te horen van een paar vrouwen in november toen zij bij Bright Fame op bezoek was. Voor veel vrouwen lopen schulden op en is geld naar hun thuisland sturen bijna niet meer mogelijk. Hoe te stoppen met een schuld en geen uitzicht op een baan waarmee je je schulden kunt afbetalen? Gisteren sprak ik nog met een vrouw die aangaf dan toch maar weer terug te moeten achter het raam en te hopen op een aantal goede dagen.
Don Ceder geeft aan dat alleen het rode licht uitdoen geen oplossing biedt voor vrouwen omdat een groot aantal geen andere keus heeft. Wanneer je geen opleiding hebt, er geen werk in je thuisland is en als er al werk is dan het salaris te laag is om te kunnen rondkomen. En werk in Holland geen optie is omdat je Hollands te matig is, je appartement te duur en je opleiding niet aansluit in Nederland. Daarom is het goed dat de gemeente luistert naar deze grote groep vrouwen die niet zo mondig zijn als een kleine wel mondige groep die alleen maar hard kunnen roepen dat ze dit allemaal vrijwillig doen en dat iedereen van hun geweldige baan moet afblijven.
Met name de Oost-Europese vrouwen kunnen alleen maar appartementjes krijgen waar ze altijd de hoofdprijs betalen. Vaak mankeert daar ook weer van alles aan zonder dat daar wat aan gedaan wordt. Dus voordat er een uitkering of een andere baan komt zal ze eerst moeten verhuizen. En probeer dat maar eens in Amsterdam.

Ook een uitkering biedt niet altijd de oplossing want wat we nu al een paar keer hebben meegemaakt is wanneer ze niet in haar eigen inkomen kan voorzien een uitkering kan worden stopgezet.
Dit omdat de IND dan geen verblijfsvergunning meer verleent. Op zich logisch maar voor een aantal dames desastreus.

Als Bright Fame begeleiden wij vrouwen bij het volgen van een aantal mooie opleidingen waar vrouwen certificaten voor krijgen en of hier in Nederland dan wel in het thuisland een baan en een inkomen mee kunnen krijgen.

 

Wij dringen er dan ook op aan dat de Gemeente Amsterdam in alle besluitvorming rekening houdt met de vrouwen en hun toekomst.

 

Dankbaar
Een aantal jaar geleden had ik contat met een jonge Roemeense vrouw, het had heel wat tijd gekost om haar vertrouwen te winnen. Regelmatig vertelde ze over haar leven en hoe uitzichtloos het allemaal was. Ineens was ze een twee jaar geleden verdwenen en kreeg ik alleen een kort berichtje dat het goed met haar ging. En dat hoop je dan maar. Tot een week of drie geleden dat ze me weer begon te appen. Ze schreef mij dat ze een goede man heeft en net een dochtertje had gekregen. Ik kreeg wat foto’s van haar en daar was een vrouw op te zien die van haar gezinnetje genoot. Ze was dankbaar voor de gesprekken die we hadden gehad en geloofde dat God onze gebeden had verhoord, graag wilde ze nog eens met mij spreken. Dus maar eens kijken wanneer dat lukt want ze verblijft in het buitenland.
Veel van de vrouwen en meisjes achter het raam dromen over hun toekomst
Laten we hen samen helpen en schouder aan schouder met hun staan. 
Help ons met uw gift
Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie