16 februari 2024

Anne Kuik over prostitutie: “Iedereen maakt zich druk om het klimaat, maar niet om mensenhandel”

Anne Kuik van het CDA zat van 2017 tot eind 2023 in de Tweede Kamer en had onder andere mensenhandel in haar portefeuille. Ze kijkt terug op haar tijd in de Tweede Kamer en deelt haar kijk op de ontwikkelingen rondom prostitutie.

Samen met andere politici diende Anne een wetsvoorstel in over de strafbaarstelling van misbruik van prostituees die slachtoffer van mensenhandel zijn. “Mensen maken misbruik van de prostituees. Dit is moderne slavenhandel.”

Er klopt iets niet

Anne komt uit Groningen, waar ze als jong meisje al een groot gevoel van onrechtvaardigheid had voor de vrouwen achter de ramen daar. “Er klopt iets niet, dacht ik bij mezelf. Hebben deze vrouwen het wel zo gewild?” Vroeg ze zich af. “Deze vrouwen hebben te weinig mensen die hen beschermen om zich heen.”

Burgerinitiatief

Via de gemeenteraad is Anne uiteindelijk raadslid van het CDA geworden en zo uiteindelijk in de Tweede Kamer terecht gekomen. Daar heeft ze zich hard gemaakt voor de prostituees in Nederland. “Iedereen maakt zich druk om het klimaat, maar niet om mensenhandel.” En juist voor de mensen die geen stem hebben, wil Anne een stem zijn. “De zwakste schakel is een klant, die kun je oppakken.” Daarom kwam ze ook met het wetsvoorstel over de strafbaarstelling van misbruik van prostituees. Haar wetsvoorstel is aangenomen, maar de vraag is of er ook naar wordt gehandeld. “Dat is heel veel werk. Eigenlijk moeten mensen die verandering willen brengen in de prostitutie in Nederland, een burgerinitiatief neerzetten. Maar ook dat is veel werk.”

Meiden uit arme landen

De vrouwen die het meest hulp nodig hebben in Amsterdam zijn volgens Anne meiden uit arme landen. “Onze Nederlandse meisjes kun je niet terugvinden op de Wallen.” Het huidige systeem is falend volgens haar. “Deze meiden kunnen geen Nederlands of Engels, dus hoe trekken ze aan de bel?” Ze legt de nadruk op dat het echt slachtoffers zijn. “Er is onvoldoende onderzoek waaruit blijkt dat deze meiden het vrijwillig doen, zonder nare omstandigheden.”

Helpen door middel van donaties

Net als Anne willen wij als organisatie de vrouwen in Amsterdam die als prostituee werken helpen. Maar dit kunnen we niet alleen. We hebben ook jouw hulp nodig, want dit werk moet bekostigd worden. Je kunt hieronder doneren.

Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie