23 januari 2024

Stichting Bright Fame 19 jaar

Gepubliceerd op : Revive geschreven door: Thomas Fiege  

2024_01_23_Bright_fame

Stichting Bright Fame 19 jaar: “Belangrijk om trouw te blijven en God te blijven vertrouwen dat Hij voorziet”

Stichting Bright Fame bestaat deze maand 19 jaar. Geen speciaal lustrum, maar wel een mooi moment om de balans op te maken en vooruit te kijken naar het komende jaar. Een jaar vol uitdagingen, maar waarin God ook grote dingen wil doen door onze trouw en toewijding, aldus Frits Rouvoet.

De afgelopen 19 jaar hielp Bright Fame vele vrouwen hun weg uit de prostitutie te vinden. Toch komen bij Frits tijdens dit reflectiemoment juist twee verhalen bovendrijven die niet per se als succesverhaal aangemerkt kunnen worden. Een van die verhalen is dat van Maria, die al op 19-jarige achter het raam stond. “Het was een leuke, open, spontane vrouw. Ze vertelde dat ze een relatie had met een man die minstens twee keer zo oud was als zij. Terwijl hij een lange gevangenisstraf uitzat, zorgde zij ervoor dat zijn financiën op orde bleven door in de prostitutie te werken. Haar verhaal raakte me diep. We hadden zo nu en dan een gesprekje, en ik bood dan ook altijd hulp aan. Maar Maria stelde zich erg onafhankelijk op. En van de ene op de andere dag was ze verdwenen…”

“Wat hebben we voor haar kunnen betekenen?”

 

Het tweede verhaal is dat van Helena, ook een 19-jarig meisje. Ze stond achter het raam om de operatie van haar moeder te bekostigen. Toen ze eenmaal terugkeerde naar haar familie in Roemenië, kreeg ze vrijwel meteen de opdracht om haar werk in de prostitutie weer op te pakken zodat haar broer kon gaan studeren en het familiehuis kon worden opgeknapt. “Nu vijftien jaar later zit ze nog steeds achter het raam”, vertelt Frits. “En het is moeilijk om echt contact met haar te krijgen. Haar verhaal geeft stof tot nadenken. Natuurlijk moet er ook ruimte zijn bij iemand om te ontvangen, maar toch speelt de vraag: wat hebben we voor haar kunnen betekenen?”

“Nou Heer, als U hier persoonlijk langs de ramen zou lopen, dan zou er toch wel wat gebeuren.”

 

Hetzelfde geldt voor Maria. Het is inmiddels zo’n 13 jaar geleden dat Frits haar sprak. Toch denkt hij nog regelmatig aan haar wanneer hij langs de ramen loopt. “Dan denk ik: hoe zou het nu met haar zijn? Zou ze inmiddels getrouwd zijn, of zou ze zich nog steeds in het criminele circuit begeven? Wat hadden wij als organisatie anders kunnen doen? Ik sprak laatst in een kerk over hoe Jezus in ons is en dat Hij zei: Mij is gegeven alle macht in de hemel en op aarde. En dan denk ik soms: nou Heer, als U hier persoonlijk langs de ramen zou lopen, dan zou er toch wel wat gebeuren. Dan zouden er heel wat meer vrouwen uit de prostitutie stappen. Wat missen wij? Wat mogen en kunnen wij anders doen?”

“Ik denk dat het een vraag is die wij als christenen onszelf allemaal van tijd tot tijd moeten stellen”, gaat Frits verder. “Waar mogen wij in veranderen naar Gods wil, zodat de wereld Jezus echt gaat zien in ons en dat mensen zo geraakt worden dat er van binnenuit verandering plaatsvindt? Want ook na opwekkingsdiensten en evangelisatieacties zie je vaak dat de brede, maatschappelijke verandering uitblijft.” Die verandering naar Gods wil heeft ook alles te maken met trouw, volgens Frits. “Hoe trouw zijn we eigenlijk? En hoeverre zien we het als een verantwoordelijkheid om er voor de ander te zijn?”

“Waarom zou God ons meer toevertrouwen als we met deze ene niet trouw zijn?

 

“Bijvoorbeeld een meisje als Maria, ik zie haar niet meer, maar ik kan wel voor haar blijven bidden. En in het geval van Helena kunnen we, wanneer het contact moeizaam verloopt, snel denken: door naar de volgende. Maar waarom zou God ons meer toevertrouwen als we met deze ene niet trouw zijn? Vaak zijn we in de kerk of bij werk gerelateerde zaken geneigd om iets te starten en er vervolgens net zo snel weer mee te stoppen en iets anders te gaan doen wanneer we de indruk krijgen dat het niet helemaal loopt zoals we hadden verwacht. Maar het is juist goed om te volharden en door te zetten.”

Het verhaal van Celina bewijst het belang van onze trouw. Acht jaar lang bezocht Frits haar, en acht jaar lang vertelde hij haar: “God heeft iets voor je, en dat is niet hier achter het raam.” En pas na al die jaren kwam er een appje met de vraag of de uitnodiging nog steeds stond. Inmiddels is Celina aan een heel nieuw leven begonnen waarin ze met al haar gaven en talenten tot bloei mag komen.

Trouw zijn betekent echter niet dat je niet openstaat voor verandering, zo vult Frits aan. “De wereld om ons heen verandert, en als wij in onze oude systemen door blijven gaan, zal er weinig verandering komen. Bij Bright Fame zijn we nu bijvoorbeeld veel bezig met het hele gebeuren rondom het geplande erotisch centrum. Als dit er komt moeten wij mee veranderen en anders gaan werken.”

“Je giften zijn niet alleen maar een beetje goeddoen, … Ze vormen ook een verantwoordelijkheid die je op je neemt.”

 

Tot slot wil Frits benadrukken dat we niet alleen mogen nadenken over onze trouw in de dingen die we doen, maar ook in ons geven. “Je giften zijn niet alleen maar een beetje goeddoen, met het bijkomend voordeel dat ze belasting aftrekbaar zijn. Ze vormen ook een verantwoordelijkheid die je op je neemt.” Het gebeurt vaak dat mensen een bepaald doel financieel steunen, maar hier plotseling weer mee stoppen om iets anders te gaan ondersteunen. “En ik zie dat zendelingen vaak de pineut zijn”, zegt Frits. “We leven in onzekere tijden waarin alles ook steeds duurder wordt, maar ik denk dat het ook op dit gebied belangrijk is om trouw te blijven en God te blijven vertrouwen dat Hij voorziet. Dat geldt voor ons en voor de gever. En ik hoop dat we met elkaar zullen blijven investeren in Gods Koninkrijk.”

Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie