‘’Ik denk niet dat we hier hadden gezeten als we goede vaders hadden gehad, zei ze.’’
Door Frits Rouvoet
‘’Ik heb wel een droom maar die is gestolen. Gebroken. Ik durf niet eens meer te dromen.’’ Dat is wat één van de vrouwen ons laatst vertelde. De Wallen zijn drukker dan ooit en de gemeente Amsterdam is plannen aan het maken om daar verandering in te brengen. Ondertussen gaat het leed voor de vrouwen door, dag in dag uit. Vorige week hebben wij daarom iets bijzonders gelanceerd: een Cursus Dromen Waarmaken. Journalist Elise Meester interviewt Frits over de cursus.
Dit artikel is eerder verschenen op 17 mei, 2022.
Frits, een Cursus Dromen Waarmaken, vertel?
‘’We merken dat veel van de vrouwen wel een droom hebben maar die een beetje verloren zijn geraakt. Ze hebben een moeilijke start gehad in het leven. Huiselijk geweld, dysfunctionele gezinnen, het is eerder regel dan uitzondering. Eén keer zaten een paar vrouwen die nog in de prostitutie zitten bij ons te lunchen en toen zei één: ‘’Ik denk niet dat we hier niet hadden gezeten als we goede vaders hadden gehad.’’ Ze vertelden: de één had een afwezige vader, de volgende een alcoholverslaafde, de volgende werd misbruikt. Dit beschadigt je natuurlijk enorm en je vermogen om te dromen. Ze hebben nooit geleerd om wat van hun leven te maken. We horen wel eens: ‘’Dit is het enige wat ik kan.’’
Ik las eens dat uit onderzoek blijkt dat de 15 karaktereigenschappen van een cult, dus waarom mensen niet makkelijk uit een cult stappen, precies overeenkomen met prostitutie.
‘’Klopt. Het is enorm moeilijk voor een vrouw om zo’n cirkel te doorbreken. Hun wereldje is ook heel klein geworden. Je eet wat, Netflixt, gaat naar bed, om de volgende dag laat in de middag wakker te worden en je weer klaar te maken om achter het raam te staan. Daarnaast zijn er ook heel veel vooroordelen over vrouwen die in de prostitutie hebben gezeten. We hebben het een ‘normaal’ beroep gemaakt maar behandelen het niet als een normaal beroep. Leg jij maar eens uit aan je nieuwe werkgever waarom je een ‘gat’ hebt van jaren op je CV. Ook willen veel werkgevers niet eens een ex-prostituee aannemen omdat ze bang zijn voor ‘trammelant’. Dus zelfs áls vrouwen eruit willen stappen, iets anders willen gaan doen, die stempel voelen ze altijd. Dana, vroeg mij eens: ‘’Frits, denk je dat mensen aan mij kunnen zien dat ik prostituee ben?’’ Ik dacht: ‘’Wat een rare vraag, ze ziet er toch gewoon normaal uit?’’ Maar ze voelen zich veroordeelt door de maatschappij.
Ze hebben het echt nodig dat iemand in hen gelooft en vooral ook naast hen gaat staan. Als je in de put zit heb je mensen nodig die je over de rand kunnen tillen, of er in ieder geval overheen kunnen kijken. Dat is onze bedoeling: dat zij verder gaan kijken dan hun situatie. Die droom zit er echt wel.’’
‘’Ze voelen de stempel altijd. Hebben het nodig dat mensen naast hen gaan staan.’’
Wat hoop je dat de vrouwen door deze cursus leren?
‘’Ik hoop dat ze leren dat God hen ziet. Je staat daar in je minuscule lingerie maar dat zegt NIETS over wie je bent. Dat is je situatie. Wie jij bent zit vanbinnen en dat ziet God. En Hij heeft dromen voor jou, groter dan je ooit over jezelf kan dromen. Wij willen naast hen staan om die dromen waar te maken! De cursus werd al ontzettend enthousiast ontvangen op de Wallen. We hadden bijvoorbeeld de folder gegeven aan één van de meiden. Toen we later nog een tweede keer langsliepen stonden er drie vrouwen met elkaar naar die folder te kijken!
We hopen natuurlijk dat deze drie maar ook veel anderen vrouwen mee gaan doen!’’
‘’Je staat daar in je minuscule lingerie maar dat zegt NIETS over wie je bent. Wie je bent zit vanbinnen en dat ziet God.’’ En juist dit proberen we de vrouwen bij te brengen. Om hier aan mee te helpen kun je via onderstaande knop doneren.
Maak een donatie