16 september 2024

Echte relaties hebben geen einde

Iets wat mij in de laatste drie à vier maanden opvalt, is dat we vrouwen die we lang niet gezien hebben weer terug achter het raam zien staan.

In deze nieuwsbrief lees je wat daar oorzaken van kunnen zijn.

Alhoewel het fijn is om mensen met wie je goed contact had terug te zien ligt dat hier toch wel even anders. Zeker voor de meisjes zelf. Schulden die oplopen en geen baan kunnen vinden in het thuisland zijn veelal de oorzaak.

Lees hieronder persoonlijke verhalen van wat we tegenkomen in het werk dat we doen.

Weer terug achter het raam

Een jonge vrouw die alweer zo’n 5 maanden terug is achter het raam wacht al enige jaren op de schadevergoeding die ze krijgt als slachtoffer van mensenhandel.

Een baan was er niet te vinden voor haar in Oost-Europa mede door het gebrek aan opleidingen, diploma’s en de nodige ervaring. Ze heeft het een ruime twee jaar kunnen overleven maar op een gegeven moment zijn de schulden te hoog en willen bedrijven en mensen hun geld terugzien.

Daar sta je dan weer met je trauma’s

Een andere vrouw die zeker al een zeven jaar geleden terugging naar haar land schreef begin augustus dat ze terug was in Nederland en dat ze het zo erg vond dat ze mij daarmee teleurstelde. Door de jaren heen hebben we regelmatig contact gehouden en elkaar af en toe ontmoet in haar thuisland.

We hebben toen een mooie actie voor haar kunnen doen waardoor het mogelijk werd om uit te stappen en een diploma te behalen voor kapster. Ze kon een stoel huren in een beautysalon en begon net een beetje een klantenkring op te bouwen toen coronakwam. Er waren geen inkomsten meer voor haar en de schulden liepen hard op. Deze kon ze niet aflossen met de karige inkomsten als kapster na corona en ze besloot om een paar maanden naar de Faeröereilanden te gaan waar ze zes dagen en soms zeven dagen in de week zo’n 16 uur per dag als schoonmaakster in hotels werkte.

Na enkele maanden keerde ze terug, loste haar schulden af en probeerde weer als kapster aan het werk te gaan. Dat kost tijd en de schulden liepen weer op. In de jaren hierna keerde ze regelmatig terug naar de Faeröer eilanden maar helaas was zij daar dit jaar niet nodig.

Noodgedwongen staat ze nu weer ergens in Nederland achter het raam met al haar nog onverwerkte trauma’s. Hoe kan je teleurgesteld zijn wanneer je weet hoe ze geknokt en gewerkt heeft om haar leven op te pakken.

Vanuit Bright Fame willen we betrokken blijven in haar leven en dat maakt dat vanwege haar en andere situaties het zo belangrijk is om te bouwen aan een netwerk in Oost-Europa om vrouwen te blijven ondersteunen zodat ze langdurig kunnen uitstappen. Daarom investeren wij als Bright Fame veel in uitbreiding van ons netwerk in Oost-Europa.

We zijn hard bezig om een netwerk verder uit te bouwen. Juist om te zorgen dat vrouwen opgevangen worden en eruit kunnen blijven. Er zijn daar safehouses, ze hebben werk nodigen betaalbare woonruimte. Hiervoor zijn bedrijven nodig die aansluiten. Er komtveel bij kijken, ook traumabehandeling is hard nodig. Dit kost allemaal tijd en daarom natuurlijk ook geld.

Ontvang onze gebedsbrief hier en bidt mee.

Meld je aan door een mail te sturen naar gebed@brightfame.nl

Wil je ons uitnodigen voor een spreekbeurt? Mail naar frits@brightfame.nl

Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie