Dagboek uit Albanië #1
In de serie Dagboek uit Albanië neemt Frits Rouvoet, directeur van Bright Fame, je mee in zijn reis naar Albanië. In dit eerste deel lees je meer over de noodzaak van de reis en de voorbereidingen.
Een paar dagen na de revolutie in Februari 1991 in Albanië ben ik daar heen gegaan en heb daar uiteindelijk bijna 10 jaar lang vanuit Nederland mee mogen werken via Hoop voor Albanië om de bevolking te helpen er boven op te komen. De armoede en de uitzichtloosheid hadden mij diep geraakt. Tot op heden heb ik nog steeds een zwak voor de Albanese bevolking. Wat ik in die jaren maar ook daarna zag gebeuren is dat velen Albanezen legaal of Illegaal aan het werk ging ergens in Europa. Er moest een inkomen zijn voor hun gezinnen.
Wat ik mij toen niet bewust was dat dat er tussen 1993 en 2001 rond een geschat aantal van 100.000 slachtoffers mensenhandel waren. Vaak ontvoerd en doorverkocht vanuit Albanië. Na de revolutie was er veel armoede, hierdoor groeide de slachtoffers in de mensenhandel. Je kunt hier meer lezen over dit onderwerp.
Sinds 2005 ben ik actief met Bright Fame in de redlight van Amsterdam en was ik regelmatig op bezoek in andere plaatsen in Nederland maar ook in België en Duitsland. Met name in het buitenland kwam ik veel Albanese meisje tegen in verschrikkelijke omstandigheden. Veelal zonder vaste verblijfplaats, geen ziektekostenverzekering, slecht geleed en op straat werkzaam. Op een koude en winderige avond in Brussel spraken wij met twee jonge meisjes. Zelfs met goede winterjas hadden wij het koud maar deze meisjes liepen zich daar luchtig te presenteren in de hoop een klant op te pikken. Of ze zelfstandig werkten betwijfelden wij. Wat een trieste en uitzichtloze situatie. In 2014 wordt er al gesproken over een half miljoen slavinnen.
Ergens in 2022 kwam in mij het verlangen om weer eens naar Albanië af te reizen en te zien wat daar gebeurde aan preventie en hulp bij terugkeer uit de prostitutie. In het najaar van 2022 was een reünie van Hoop voor Albanië en werd ik bevestigd in mijn beeld dat in Albanië er totaal geen aandacht was voor deze zaken.
In Maart staat er nu een oriënterende reis naar Albanië gepland. Diverse afspraken met organisaties en politici. Met alle informatie wil ik dan in het najaar kijken of er met een groep mensen een meeting kan zijn of wat we met elkaar kunnen opzetten voor wat betreft preventie maar ook belangrijk de juiste hulp bij terugkeer in het thuisland.
Doneren
Om deze reis mogelijk te maken en de meiden op de Amsterdamse wallen te blijven helpen zijn we afhankelijk van donaties. Je kunt hieronder doneren.
Maak een donatie