Alexandra verlaat prostitutie dankzij aanraking van God: “Het beeld dat vrouwen in Amsterdam vernederd worden klopt”
Gepubliceerd door Revive.nl – geschreven door Dick van den Bos en Tirza de Jong
Alexandra (26) groeide op in een zigeunerfamilie in Roemenië. In het gezin lag de nadruk vooral op het kopen van veel en dure spullen. Veel aandacht voor Alexandra was er niet. Ook groeide ze op zonder goede scholing. Uiteindelijk belandt ze in de prostitutie in Amsterdam. Daar leek ze nog een tijdje te blijven – totdat haar situatie in december 2020 veranderde. “Ik voelde de kracht van God toen Frits Rouvoet voor mij bad. Dat veranderde mijn hele perceptie op het werk als sekswerker.”
“Mijn familie vond dat ik maar snel moest trouwen en kinderen krijgen. Ze brachten me op mijn veertiende in contact met een jongen. We gingen samenwonen en handelden in mode. Na drie jaar geld verdiend te hebben, ging ik bij hem weg. Het meeste geld gaf ik aan mijn familie om te helpen. Van het geld dat ik overhield, haalde ik mijn rijbewijs.”
Feesten
Alexandra begon naar de kerk te gaan en had het naar haar zin. “Ik bad veel en zag dat het werkte.” Het ging goed tot iemand haar mee vroeg naar een feest. Aangezien ze geen makkelijke jeugd had gehad, trok het feesten haar aan. “Ik stopte met naar de kerk gaan en begon naar clubs te gaan. Ik wilde een leuke tijd voor mezelf hebben.”
In een club ontmoet Alexandra een beveiliger die erg aardig voor haar is. “Mijn ouders zorgden nooit echt goed voor mij, dus ik zag deze man als een soort vader en tegelijkertijd als vriend. We kregen een relatie en ik ging bij hem inwonen.”
Spanje
Dan sluit de club en wordt haar vriend ontslagen. Ze besluiten naar Spanje te gaan waar haar vriend op Mallorca een baan vindt als beveiliger. Alexandra zelf zit thuis zonder werk, maar haar oog valt op een man die elke dag bakken geld verdient. “Ik vroeg hem: ‘Hoe kun je zoveel geld verdienen?’ Hij zei: ‘Ik steel uit winkels.’ Het geld trok me en ik ging met hem mee om te stelen. Nu kwam ik ook elke dag met veel geld thuis. Mijn vriend stopte met zijn werk en begon ook te stelen. We hadden veel geld en bleven acht maanden in Spanje.”
Amsterdam
Dan gaan ze terug naar Roemenië en raakt het geld op. Een meisje vraagt Alexandra mee te gaan naar Amsterdam. “Ze zei dat je daar echt goed geld kunt verdienen.” In Amsterdam leert ze het leven op de Wallen kennen. “Mijn eerste gedachte was: dit is echt een hel. Maar ik had geld nodig en wilde mijn familie helpen.”
Drie en een half jaar werkt Alexandra elke dag en verdient veel, maar het is een harde omgeving. Op de vraag of het klopt dat veel toeristen vernederende grappen maken over de vrouwen op de Wallen, geeft Alexandra een bevestigend antwoord. “Mensen maken veel grappen waardoor de vrouwen zich slecht voelen. Dan doen het geld en de goede dingen er weinig meer toe. Je blijft achter met het gevoel dat mensen je slecht behandelen. Zelf dacht ik eerst niet na over wat goed of slecht was. Ik was er op gericht dat ik geld nodig had. Van binnen wist ik wel dat het niet klopte, maar ik stopte dat gevoel weg.”
Als een vader
Daar komt echter verandering in wanneer ze in contact komt met Frits Rouvoet, die met zijn stichting Bright Fame uitreikt naar prostituees. “Veel van de meisjes zien hem als een vader, hij representeert God. Op een avond kwam hij samen met twee vrouwen voor mij bidden. Dat was nieuw voor mij. Er had nog nooit iemand voor mij gebeden. Toen begon ik de aanwezigheid van Jezus te voelen in mijn leven.” Daarna voelt Alexandra zich steeds minder op haar gemak met haar werk. Wanneer de pandemie uitbreekt, is er steeds minder werk voor haar. Opnieuw bidt Frits voor haar. “Ik voelde de kracht van God en merkte echt dat God niet wilde dat ik dit werk deed.”
Moeder voor vele vrouwen
In januari dit jaar besluit ze te stoppen met het werk in de prostitutie. Frits bidt met haar en verbreekt de macht van de geest van prostitutie. Gordon van Veelen krijgt in die tijd een profetisch woord voor haar: ze zal een moeder voor vele vrouwen worden en succesvol zijn. “Dat raakte me diep”, vertelt Alexandra. Later krijgt ze dit woord opnieuw van Arleen Westerhof in God’s Embassy.Wanneer ze de laatste spullen uit haar appartement op de Wallen ophaalt, staan mensen op de Wallen er verbaasd van hoe ze is veranderd. “Ze zeiden dat ik veel kalmer was en vrede uitstraalde.”
Zelf merkt ze de verandering ook: “Eerder waren de Wallen mijn thuis en hield ik van die plek. Nu voelde ik me zo ongemakkelijk, dat ik me niet meer kon voorstellen hoe ik het daar ooit naar mijn zin heb gehad. Het is de kracht van God die je zo verandert”, getuigt ze.
Het geld dat Alexandra verdiende op de Wallen, liet ze steeds overmaken naar een rekening in Roemenië. Uiteindelijk ontdekt ze dat haar vriend daar alles op zijn naam heeft gezet en ze verbreekt de relatie. “Toen had ik niets meer, alleen God. Maar ik ben blij met God. Ik wil de weg van Jezus gaan, ik wil dat Hij trots op mij kan zijn.”
Alexandra’s droom
Als ze in de prostitutie zou blijven, zou Alexandra tijdens de pandemie recht hebben op de Tozo-regeling; een aanvullende uitkering voor levensonderhoud. Daar ziet ze bewust vanaf om alle banden met haar oude leven te verbreken en een schone start te kunnen maken. Dat betekent wel dat ze op dit moment geen inkomen heeft. Ze heeft weinig geld om haar huurwoning in Roemenië te betalen. Alexandra droomt ervan om een eigen zaak te beginnen in Roemenië om een eigen inkomen te genereren. Ook wil ze in de toekomst samenwerken met Bright Fame. Zo wil ze andere meiden helpen uit de prostitutie te komen, zodat die zich ook kunnen ontwikkelen.
Financiën
Frits Rouvoet helpt Alexandra bij het onderzoeken hoe ze een zaak in Roemenië kan opstarten. “Op dit moment heeft ze financiën nodig om een plek te huren waar ze haar spullen kan verkopen. Op het moment dat ze daar geld mee verdient, kan ze haar schulden betalen en doorgaan met haar leven”, zegt hij. “De spullen die ze wil verkopen, zijn van prima kwaliteit en ze is een goede zakenvrouw. Ze heeft alleen wel een ruimte nodig. Maar om een plek te kunnen huren, hebben we het over een 10.000 euro als startkapitaal. Dat is echt nog een ding.”
Wil jij Alexandra helpen met een nieuwe start? Je kunt hier een bijdrage doneren onder vermelding van ‘Toekomst Alexandra’.