24 december 2020

ER IS EEN KINDEKE GEBOREN OP AARD…

By Frits Rouvoet on Dec 23, 2020 07:28 pm

niemand wist dat ze zwanger was. Wij waren de eerste die het wisten. Zelfs haar eigen familie wist het niet….

Klinkt bekend?

Dit is niet het begin van het kerstverhaal maar het begin van het verhaal van een van onze meiden, die een aantal weken geleden binnen kwam stappen. Ze had net een zwangerschapstest gedaan en die was positief.

We werden helemaal op de hoogte gehouden. Ze wilde zelf nog niet weten wat het geslacht was maar één van onze teamleden ging mee naar de echo, waardoor die het wel wist.

Vervolgens organiseerden wij de Gender Reveal Party die ze zo graag wilde, waarbij iedereen de kleur aan had waarvan wat ze dachten wat het kindje was. Mama zelf dacht dat het een meisje zou worden maar toen de ballon met blauwe confetti viel lachte ze: ‘’Ik ben zo blij…’’ Haar vriend die ook mee was hoopte op een jongetje en was dan ook dolgelukkig. De kers(t)verse ouders waren aan het stralen. We mochten voor hen bidden, voor het nieuwe leven dat in haar was. Het was ontzettend emotioneel, iedereen had tranen in z’n ogen. Je zag de ouders besef krijgen van het nieuwe leven dat in haar was. Teer, klein, geliefd leven. Het was een prachtige middag!

Deze maand december ziet er natuurlijk anders uit dan we allemaal dachten. Misschien vragen veel van jullie je dan ook af:

Hoe treft de lockdown de vrouwen op de wallen? 

We zijn natuurlijk allemaal geraakt door corona en de lockdown. Alleen ziet het er bij de vrouwen anders uit. Dat ligt aan een aantal dingen. Ten eerste was het al niet je droombaan. Je bent ver van je familie en weet niet of je terug kunt reizen. Je kunt geen geld meer sturen naar het thuisland. De uitkering die ze momenteel krijgen mogen ze namelijk niet naar huis sturen. Ook is deze uitkering niet genoeg voor de vaak torenhoge huurkosten. Ze zijn wel blij dat onze overheid iets doet (dat is in eigen land stukken minder). Maar er is veel onzekerheid en pijn. Ook de ‘klanten’ die nog kwamen toen de red light nog open was willen soms meer betalen maar in ruil daarvoor vroegen ze de dwaaste dingen. De vrouwen voelden zich onveilig. Nu heb je ineens meer tijd voor jezelf, dan komt ook alles ineens op je af. We hebben echt een aantal gesprekken had die heel diep gingen en open waren.

Wat doen wij? 

We wilden de dames niet overlopen maar we gingen zolang dat was toegestaan wel regelmatig de straat op. Even ons gezicht laten zien. Kerstcadeaus uitdelen, pepernoten. Dat ze weten: we zijn er voor je. Je kan altijd bij ons terecht. Ook appen we regelmatig met ze. Lieve berichtjes. Nieuws vanuit het kabinet wat we extra uitleggen (veel vrouwen spreken geen Nederlands). Je ziet dat de meiden bij ons opbloeien. Hier ben je onder mensen die je niet veroordelen, die je niet misbruiken. Je mag jezelf zijn.

Ondertussen helpen een aantal maatschappelijke werkers en een jurist de vrouwen die een ander leven willen beginnen. Veel vrouwen zitten in de beginfase. We kijken: wat is je situatie, wat is nodig. Hoe kunnen we een goed huis voor je regelen, een baan. Een jurist helpt de vrouwen daarbij, omdat zij vaak aan contracten vastzitten waarvan ze geen idee hadden wat ze tekenden.

Maar er zijn ook rond de 50 vrouwen die echt al in een traject zitten. Waarbij we helpen CV’s te maken, te solliciteren, alles financieel op orde te krijgen. We hebben afspraken met een aantal grote werkgevers, waar ze straks aan de slag kunnen. Corona helpt helaas niet mee, veel mensen zitten thuis. Toch hebben we goede hoop dat de meiden snel aan een nieuwe baan kunnen beginnen. En wij zijn ondertussen gewoon bezig met de omscholing en hulp. Van een kappersopleiding, interieur design tot aan schoonmaakwerk.

Daarnaast staan we naast de vrouwen. Elke dag weer hebben we diepe gesprekken met de meiden, komen ze aanwaaien op kantoor. God is iets heel bijzonders aan het doen in de Red Light District. En wij zijn vereerd om daar onderdeel van te zijn.

Nog meer kerstcadeautjes…

De afgelopen weken hadden wij nog een paar corona-proef feestjes op de wallen. Zo kwam Sinterklaas langs met ladingen snoep en kon je donderdagavond al van ver de ratelende trollies aan horen komen boordevol kerstcadeaus. Alle dames kregen een groot fotoframe van Umbra en de kunstenaar Alice van Tindal Art schonk een keramiek kunstwerk voor in de kerstboom.

Kerst hoop je natuurlijk met familie te vieren. Veel vrouwen hebben geen familie of hun familie zit (veelal) in Oost-Europa. Ook weet hun eigen familie vaak niet wat ze doen. ‘’Jullie zijn mijn familie’’, zei één van de meiden laatst. En wat doet een familie? Spelletjesavond! We hadden dan ook een digitaal kerstfeestje. Op Zoom samen lachen, zingen, verhalen vertellen én fanatiek bingo spelen (er vielen namelijk prijzen te winnen). Het was bijzonder, om zo toch een beetje samen kerst te kunnen vieren. Één van de vrouwen schreef: Words can not describe how much this means to us. Thank you so much for organizing this, Bright Fame!”

Mijn Kerstcadeau!

Wat is mijn kerstcadeau? Er was een meisje wat ik al acht jaar kende. Vaak wilde ze geen gesprekken met ons, omdat ze de confrontatie niet aan kon. De afgelopen vier maanden hoorde ik alleen helemaal niets van haar. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ergens soms dacht: leeft ze nog wel? Gisteren stuurde ze ineens een bericht. Ze vroeg: Frits, mag ik van de week langs komen op kantoor? Tranen schoten in mijn ogen. Ik ben zo ontiegelijk dankbaar. Zo blij dat ze leeft en contact opnam. Een gigantisch cadeau.

Ja, dat is mijn kerstcadeau.

Namens het hele team van Bright Fame wensen we u/jou 

een ontzettend warme en liefdevolle kerst!

P.S. Wil jij ook schouder aan schouder staan met de vrouwen op de wallen? Of het nu kerst is of niet, doneren kan je via deze link: https://brightfame.nl/doe-mee/doneer/Ook wordt gebed enorm gewaardeerd!

Wij zijn een erkende stichting
Stichting Bright Fame, NL53 INGB 0004 1039 12
Postbus 12274  1100 AG Amsterdam
+31 6 54985459  +31 20 2602118

Jacqueline en Frits Rouvoet

Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie