29 maart 2022

Elisa (26) droomde voor haar bekering van prostitutie op De Wallen: “Ik was naïef en dacht dat ik aan mijn toekomst bouwde”

Gepubliceerd door Revive.nl – geschreven door Dick van den Bos

Elisa groeide op in Bulgarije in een familie die weinig geld te besteden had. Op haar vijftiende werkte ze als serveerster en zou ze nooit hebben gedacht dat ze ooit prostituee werd. Maar dat veranderde toen ze met een jongen in aanraking kwam, die slechte bedoelingen met haar had. “Voordat ik het doorhad, werd ik achtergelaten in een hotel om te werken als prostituee.” In dit artikel vertelt ze haar verhaal, en hoe God op bijzondere wijze ingreep.

Elisa vertelt dat ze niet in een slechte familie opgroeide, maar dat ze sterk aan zichzelf was overgeleverd. Haar moeder onderwees haar weinig over hoe ze voor zichzelf moest zorgen. Toen ze op haar achttiende een jongen tegenkwam in de club, had ze dan ook helemaal niet het idee dat hij verkeerde bedoelingen zou hebben.

“Het was in Bulgarije en hij vroeg of ik meeging naar het verjaardagsfeest van zijn zus in Griekenland. Onderweg bracht hij me in een hotel en hij zei: ‘Wacht hier even.’ Toen kwam er een vrouw van de Albanese maffia die mij wilde inschrijven voor prostitutiewerk.” Elisa wilde dat niet ging naar de politie. Zo wist ze te ontsnappen.

“TOEN BEN IK NAAR DE BARMAN GELOPEN EN ZEI: ‘IK HEB ECHT GELD NODIG, KAN IK HIER KOMEN WERKEN?’”

Echter ging ze wel nadenken over het werk en besloot ze in Bulgarije naar de mega seksclub ‘Sunny Beach’ te gaan. Dat is een plek met enorm veel jongeren, alcohol, drugs en seks. “Toen ben ik naar de barman gelopen en zei: ‘Ik heb echt geld nodig, kan ik hier komen werken?’ Dat was geen enkel probleem. En zo raakte ik aangesloten bij deze stripclub.”

“Eenmaal in het wereldje begon ik te dromen van Amsterdam, de plek waar prostitutie hot en happening is. Ik dacht: ‘als ik daar drie maandjes werk, dan ben ik rijk en hoef ik voorlopig niet meer te werken.’

Concreter

Dit plan werd concreter en in 2014 vertrok Elisa naar Amsterdam en opende haar kamer, nadat ze eerst in Den Haag kinky-prostitutie aan huis had gedaan. Maar in de Molensteeg in Amsterdam kreeg ze haar eigen raam.

Als snel kwam Frits Rouvoet van stichting Bright Fame weleens voorbijlopen. “Hij kwam langs samen met hele aardige mensen, die dan voor mij wilden bidden. Hij wist wel dat ik gewoon daar zat om rijk te worden en dat ik niet zomaar wilde stoppen. Toch sprak hij geloof in mij: ‘Je bent een goede vrouw met een mooie toekomst’. Daarmee bedoelde hij dat ik een leven zou krijgen buiten de prostitutie.”

Het interview vindt plaats op het kantoor van stichting Bright Fame en Frits is daar zelf ook bij. “Wat ik zag was een dame die geen richting had in haar leven en niet wist hoe ze moest leven. Maar ik zag ook een dame met veel potentie en dromen. Ze is een dame die veel te geven heeft.” Ze werd ook weleens meegenomen om met Frits en zijn team te varen.

Drugs
Het werk was stressvol voor Elisa, vertelt ze. Op het begin was ze anti-drugs, maar dat begon te veranderen. “Ik sprak op het begin zelfs vrouwen erop aan. Ik zei: ‘Drugs is slecht voor je.’ Maar ze lachten en zeiden dat ik na een paar jaar wel anders zou praten. Dat bleek duidelijk te kloppen. Zonder drugs is het héél moeilijk om dit werk te doen.

Je moet namelijk vriendelijk en vrolijk zijn om de klanten aan te kunnen trekken. Maar zonder drugs voel je je down en kun je dat moeilijk acteren. Vandaar dat ik op dagelijkse basis hasj en cocaïne ging gebruiken. Ik kocht dat van de dealers die hier overal op straat lopen.

“ELKE DAG IS HETZELFDE EN DE DEPRESSIE WORDT STERKER DOOR DE DRUGS EN HET ZWARE WERK. IK KWAM ECHT IN EEN DIEPE PUT TERECHT.”

Het was op den duur heel zwaar. Elke dag is hetzelfde en de depressie wordt sterker door de drugs en het zware werk. Ik kwam echt in een diepe put terecht.”

Totdat Elisa twee jaar geleden een jongen ontmoette met wie ze een klik had en ging samenwerken. Hij gaf haar de mogelijkheid om te stoppen met prostitutie. Zijn familie was aardig, maar hij was zelf niet zo aardig, bleek later. Hij was paranoia en sloeg Elisa om de minste zaken.

God-mensen
Pas afgelopen week is ze bij hem weggevlucht en klopte ze weer bij Frits Rouvoet aan. “Ik moest weer denken aan die ‘God-mensen’, die altijd zo goed voor me waren. Aan de andere kant schaamde ik me omdat ik al zo lang geen contact meer had opgenomen. En nu ik hem nodig had, was ik er weer.

Maar toen ik Frits belde nam hij op en bood me direct aan om bij hem in huis te verblijven. Zo kon ik veilig overbruggen en nu vertrek ik eind van de week naar Bulgarije. We houden nauw contact om ervoor te zorgen dat ik goed terechtkom.” Frits helpt haar ook met haar schulden en het uitzoeken van de mogelijkheden.

Elisa bidt veel met Frits en het team en ook de film ‘Redeeming love’, gebaseerd op het verhaal van Hosea die met een prostituee trouwde, raakte haar diep.

“Ik geloofde natuurlijk al in God, maar ik zie echt hoe God mij helpt door het team van Frits heen. Mijn leven is op dit moment een puinhoop, maar ik ben heel hoopvol over het werk dat God gaat doen.”

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie